Možda ćete negdje naći da je dobro preboljeti morbile prirodno jer to može smanjiti rizik od raka (što nije istina, o tome smo pisali ovdje), zatim da su osobe koje imaju neko oboljenje ozdravile nakon infekcije morbilima ili da morbili čak mogu izliječiti rak. Sve ove priče su stvorene sa namjerom da stvore utisak da vakcinacija protiv morbila nije potrebna i da je „zdravo“ preležati ovu bolest.

To nije istina.

Priče bez puno dokaza

Što se tiče toga da su osobe koje imaju neku infekciju ozdravile nakon što su namjerno zaražene morbilima, riječ je anegdotalnim dokazima. Sama priča potječe iz jednog novinskog članka iz 1949. u kojem se kaže da je 18-mjesečni dječak iz Oklahome imao tešku upalu bubrega koja je postajala sve gora, a onda su ljekari savjetovali roditelje da dječaka stave pored drugog djeteta koje je zaraženo morbilima i da je dječak ozdravio nakon preležane infekcije.

Ovdje je cijela priča bazirana na samo jednom jedinom slučaju, a to je najslabiji nivo dokaza. Također, anegdotalni dokazi se baziraju na pričama rekla-kazala i često su to nedokumentovani slučajevi na koje se onda dodaje još fame, još elemenata priče. Ovo nije nešto čemu bismo trebali vjerovati.

Kada govorimo o tome da virus mrobila može liječiti rak, tu ima neke istine, ali treba biti oprezan kod tumačenja.

Virusi kao terapija

Naime, naučnici već neko vrijeme koriste tzv. onkolitičke viruse (virusi koji razaraju ćelije tumora) u terapiji kancera, ali i viruse uopšte za terapije, pa čak i genske terapije, kao što je to bio nedavno slučaj. Naime, HIV je iskorišten kao transportno sredstvo za gensku terapiju teške nasljedne imune bolesti („bubble boy disease“). Da li to znači da se trebamo inficirati HIV-om da bismo liječili nasljednu bolest? Ne, naravno.

Također, i polio-virus se, zbog svoje sposobnosti da prođe barijeru krv-mozak, počinje eksperimentalno koristiti za terapiju najzloglasnijih tumora mozga[1]. Da li to znači da se trebamo samoinicijativno zaraziti poliovirusom ili zaraziti nekoga ko ima ovaj rak? Naravno da ne.

Naučnici u tu svrhu koriste izmijenjene viruse, koji nisu virulentni – bilo da žele da sam virus napadne stanice kancera, bilo da im virus treba samo kao transportno sredstvo za lijek ili gensku terapiju.

Onkolitička i transportna aktivnost različitih grupa virusa se procjenjuje, kao i mane virusa. Ipak i tu naučnici koriste vakcinalne sojeve virusa. Prema jednom preglednom članku, prevelika ekspresija jednog receptora u stanicama određenih tipova raka navodi čestice virusa morbila da ide prema ovim stanicama[2]. Također, onkolitički morbili virus u kombinaciji sa hemoterapijom se pokazao prilično obećavajućim kod terapije raka dojke[3] u istraživanjima jednog tima naučnika sa Tajvana.

Zaključak

Sve ovo se radi vrlo kontrolisano, dok bi zaražavanje djeteta oboljelog od raka i na terapiji bilo veoma opasno. Zbog oslabljenog imunog sistema, ova djeca su sklonija infekcijama i infekcije češće imaju komplikacije. Zato je cilj postići kolektivni imunitet– da što više osoba bude vakcinisano i time štitimo i one koji ne mogu primiti vakcinu i u većoj su opasnosti od infekcije.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” – autor na Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.


Reference

[1] Desjardins A, et al. N Engl J Med. Recurrent Glioblastoma Treated with Recombinant Poliovirus. N Engl J Med. 2018 Jul 12;379(2):150-161.

[2] Aref, S.; Bailey, K.; Fielding A.  Measles to the Rescue: A Review of Oncolytic Measles Virus. Viruses. 2016 Oct 22;8(10)

[3] Tai CJ, Liu CH, Pan YC, Wong SH, Tai CJ, Richardson CD, Lin LT. Chemovirotherapeutic Treatment Using Camptothecin Enhances Oncolytic Measles Virus-Mediated Killing of Breast Cancer Cells. Scientific Reports 2019 1;9(1):6767