Slučaj tetanusa kod dječaka iz SAD

Slučaj tetanusa iz 2017. godine u SAD: šestogodišnji dječak iz Oregona, koji nikada nije primio niti jednu vakcinu, zadobio je posjekotinu na čelu dok je igrao na porodičnoj farmi 2017. Rana je očišćena i zašivena kod kuće.

Šest dana kasnije ljekari su spašavali život ovog dječaka jer je dobio tetanus, nevjerovatno bolnu, ponekad i smrtonosnu infekciju, praćenu teškim mišićnim grčevima i užasnom kliničkom slikom, uzrokovanu bakterijskim sporama koje se nalaze u tlu. Ovu infekciju vakcine mogu u potpunosti prevenirati.

Bio je to prvi slučaj tetanusa kod djece u više od 30 godina.

Troškovi liječenja iznosili skoro milion dolara

Dječak je preživio. Proveo je u bolnici 57 dana, od toga 47 na odjelu intenzivne njege. No, nakon iscrpljujućeg medicinskog tretmana – koji je koštao više od 800 000$ – njegovi su roditelji odbili dopustiti bolnici da dječaku daju vakcinu kako bi se zaštitio od ponovne infekcije tetanusa.

Također, nisu dopustili ljekarima da vakcinišu svog sina protiv morbila, zaušnjaka, rubeole, vodenih boginja, dječje paralize i niza drugih bolesti koje su opasne i mogu biti smrtonosne za malu djecu, uprkos činjenici da je tim proveo mnogo vremena uvjeriti roditelje u korist vakcinacije.

“Bio je jako bolestan i bilo je stvarno teško gledati ”, rekla je pedijatrica Judith Guzman-Cottrill sa OHSU Doernbecher Children’s Hospital u Portlandu, pod čijim je nadzorom dječak bio. “On je patio.”

Cijeli tim koji je brinuo za dječaka smatrao je da mu je stanje bolno, rekla je Guzman-Cottrill, dodajući kako je također bilo vrlo neobično da se bavi slučajem tetanusa u 2017. godini, kada postoje vakcine koje ove bolest sprječavaju.

“Nikad nisam mislila da ću vidjeti slučaj teškog tetanusa u Sjedinjenim Državama”, rekla je. “To je za mene bila zapanjujuće.”

Pročitajte više o Tetavax vakcini – postekspozicijskoj zaštiti od tetanusa nakon povreda.

Preveo i priredio Vakcine.ba team, Jelena Kalinić , foto: Amer Kapetanović

Izvor: https://www.statnews.com/2019/03/07/nightmarish-tale-tetanus-unvaccinated-child/?fbclid=IwAR3AV3vl3Fhaczov4MlMGQLvga9A_tOvVtA9SKPyhQZlPbsVVi-20ON8qf8