Tvrdnje da se nakon vakcinacije protiv COVID-19 stvara „negativni imunitet“ ili da imunitet slabi, nisu tačne. Studija iz Katara, koja je objavljena u The New England Journal of Medicine, a koju je podijelila Jovana Stojković, doktorica psihijatrije poznata po nenaučnim stavovima o vakcinama te manipulisanju činjenicama, na svom Twitteru, nije dokaz „neefikasnost vakcina“,

Radi se o studiji  o kojoj su VakcineBA ranije pisale, dok je studija još bila u preprintu, a kojoj je rađeno poređenje nevakcinisanih i do tada nezaraženih ljudi sa nekoliko drugih grupa: onih koji su se samo zarazili, ali nisu vakcinisani, onih koji su primili dvije doze vakcine i nisu preležali kovid i onih koji su primili dvije doze vakcine i preležali su COVID-19 te, na kraju, onih koji su primili 3 doze vakcine. Studija je objavljena u NEJM 15. juna 2022. Istraživanje je provedeno u jeku širenja zaraze omikron varijantom u Kataru, u periodu od 23. decembra 2021. godine do 21. februara 2022. godine.

„Hibridni imunitet“ je naziv za imunitet koji je mješavina prirodnog aktivnog i vakcinalnog imuniteta (vakcinisana osoba preboli ili se osoba koja je preboljela i vakciniše), a ova studija je pokazala da je takav imunitet nešto malo bolji nego imunitet stečen isključivo vakcinacijom s 2 doze ili isključivo prebolijevanjem.  Posmatrana je i redukcija rizika infekcije nakon buster doze, te se pokazalo da je ovaj rizik 60% manji, ali se naglašava i da su posmatrane osobe kojima je tada prošlo oko 45 dana nakon bustera.

U studiji nema riječi o tome da vakcine uzrokuju „negativni imununitet“ ili „negativnu zaštitu”.

Tvrdnje

Jovana Stojković tvrdi da su „pojedinci koji su primili dvije doze vakcina Pfizer i Moderna, a da nisu bili prethodno zaraženi imali negativan imunitet” odnosno veći rizik da se zaraze omikron varijantom koronavirusa SARS-CoV-2 od onih koji niti su primili vakcine niti su bili zaraženi. Iste tvrdnje su iznesene i na hrvatskom portalu Epoha.

Stojković tvrdi sljedeće:

Međutim studija zapravo govori nešto sasvim drugo:

Tabela, preuzeta iz spomenutog rada pokazuje kako:

  • Istina, vakcinacija sam samo 2 doze mRNA vakcina bez prebolijevanja slabo štiti od infekcije varijantama BA.1 i BA2 , ali i dalje dobro štiti od ozbiljnih, kritičnih i fatalnih (smrtnih) ishoda. To je za očekivati, jer virus mutira, mijenja se, a vakcine su napravljene na osnovu ranijeg soja;
  • Dvije doze x prebolijevanje daju dobar imunitet, bolji nego samo vakcinacija, ali nešto bolji i nego samo prebolijevanje, koje sa sobom nosi rizike;
  • Treća doza bez prebolijevanja vraća na 59.6% od BA.1 varijantu i 52.2 za BA.2 varijantu. Treća doza bolje štiti od infekcije nego prebolijevanje samo i bolje nego prebolijevanje x 2 doze vakcina;
  • Dobre rezultate pokazao je „hibridni imunitet”. On je, u slučaju prethodne infekcije i dvije doze vakcina te BA.1 varijante bio efikasan  51,7% u zaštititi od infekcije. Slične su brojke i za slučaj zaraze BA.2 varijantom omikrona (55.1%)
  • Vakcine date u tri doze štite bolje nego prebolijevanje ili vakcinacija s 2 doze te vakcinacija s 2 doze X prebolijevanje od kritičnih i fatalnih slučajeva COVID-19. Jedino je vakcinacija s 3 doze bez infekcije kod BA.2 varijante bila neznatnoslabija od hibridnog imuniteta s 2 doze (52.2% naspram 55.1%)
  • Rezultati provedenog istraživanja  ukazuju na to da je efikasnost prethodne infekcije, bez vakcinacije, protiv simptomatske infekcije BA.1 varijante bila 50,2%, a u slučaju BA.2 varijante 46,1%, i to 324, odnosno 319 dana nakon infekcije.

Studija ne pokazuje kako postoji povećan rizik infekcija kod vakcinisanih u odnosu na nevakcinisane ili preboljele. U studiji se nigdje, niti jednom riječju ne spominje da mRNA vakcine nosi povećan rizik od infekcije, niti je to studija proučavala.

O čemu zapravo govori studija iz Katara?

Ova studija zapravo govori o važnosti 3. doze mRNA vakcina protiv COVID-19 te tome kako je imunitet nastao usljed prebolijevanja i vakcinacije nešto malo bolji od imuniteta nakon samo 2 doze vakcina. Također studija pravilno primjećuje kako zaštita nakon vakcinacije (ali i nakon prebolijevanja) opada s vremenom i to relativno brzo (nakon 6 mjeseci), što je dobrim dijelom uzrokovano i brzim mijenjanjem virusa. Kod većine posmatranih, druga doza vakcine je data prije 6 mjeseci, što opravdava potez da se bi se treća doza trebala dati oko šest mjeseci nakon druge. Dvije doze nakon 6 mjeseci jedva da pružaju zaštitu. Međutim, treća doza jako podiže i zaštitu od infekcije i zaštitu od teških ishoda. I to nije novost- to su potvrdile i druge studije.

Stojković i Epoha su prećutali kako vakcije, čak i date u samo dvije doze, pružaju dobru zaštitu protiv ozbiljnih i fatalnih ishoda te kako trebća doza „diže“ efikasnost zaštite od infekcije i zaštite od ozbiljnih slučajeva COVID-19.

„Negativni imunitet” se ne spominje u studiji

Tako nešto kao „negativni imunitet“ ne postoji. Osobe ne postaju sklonije bolestima od kojih ih vakcine štite nakon vakcinacije. To smo objašnjavali i u članku koji argumentira kako vakcine ne slabe imunološki sistem i ne izazivaju AIDS.

Vakcine su sigurniji, manje rizičan način da naš imunološki sistem naučimo da nas brani od određenih patogena (uzročnika bolesti).

Ovo je objašnjavao na Twitteru i molekularni biolog Ahmad Šami koji je spomenute tvrdnje nazvao iskonstruisanim i „interpretiranim na naučno neprihvatljiv način“.

Analize ovih manipulacija poacima iz recenzirane naučne studije se mogu naći i na Faktograf te na Raskrikavanje.

Zaključak

Vakcine ne daju nikakvu negativnu zaštitu, to nije objavljeno u studiji. Tačno je da zaštita nakon vakcinacije (ali i prebolijevanja) opada, ali vakcine i dalje dobro štite od fatalnih ishoda. Vakcinisani nisu skloniji infekciji od nevakcinisanih. Buster doze podižu zaštitu.

Istina je da postoje različite vrste imuniteta, više o tome pročitajte ovdje.

Reference:

  1. Heba N. Altarawneh, Hiam Chemaitelly, Houssein H. Ayoub, Patrick Tang, Mohammad R. Hasan, Hadi M. Yassine, Hebah A. Al-Khatib, Maria K. Smatti, Peter Coyle, Zaina Al-Kanaani, Einas Al-Kuwari, Andrew Jeremijenko, Anvar H. Kaleeckal, Ali N. Latif, Riyazuddin M. Shaik, Hanan F. Abdul-Rahim, Gheyath K. Nasrallah, Mohamed G. Al-Kuwari, Adeel A. Butt, Hamad E. Al-Romaihi, Mohamed H. Al-Thani, Abdullatif Al-Khal, Roberto Bertollini, Laith J. Abu-Raddad. Effects of Previous Infection and Vaccination on Symptomatic Omicron Infections. New England Journal of Medicine, 2022; DOI: 10.1056/NEJMoa2203965
  2. Qatar Omicron-wave study shows slow decline of natural immunity, rapid decline of vaccine immunity

Priredila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -listed u izboru za European Science journalist of the year.

negativni imunitet, Nauka govori