Retrospektivna opservaciona kohortna studija kontakata osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 iz Engleske je pokazala kako vakcinisani zaraženi zaista manje prenose virus.

Studija, koja se u trenutku pisanja ovog članka, nalazi u obliku preprinta na medRxiv, odnosno još nije recenzirana i svakako treba oprezno da se tumači, upoređivala rizik za prenos virusa od zaraženih vakcinisanih osoba od nevakcinisanih prateći njihove zaražene kontakte. Osobe koje su uključene u studiju, bile su vakcinisane AstraZeneca vakcinom i Pfizer-BioNTech.

151 821 kontakata 99 597 zaraženih osoba prošlo je PCR testiranje u periodu od januara do avgusta i njih 51 798 (34%) je bilo pozitivno na PCR testu.

Početno, dvije doze Pfizer vakcine su više reducirale rizik transmisije nego dvije doze AstraZeneca, ali mora se reći i to da se redukcije prenosa smanjivala kako je vrijeme protjecalo. Smanjivanje prenosa opadalo je s vremenom od druge doze, jer je Delta varijanta dosegla slične razine kod nevakcinisanih pojedinaca za 12 sedmica za AstraZeneca i značajno se smanjila za Pfizer. Zaštita koja se postiže vakcinisanjem u kontaktima također je opala u 3 mjeseca nakon druge doze.

Još jednom treba napomenuti da se ovo događa kada se vakcinisani zaraze,dakle ne kod svih vakcinisanih, a vakcinisani imaju manji rizik da se zaraze. Nevakcinisani imaju 5-8 puta veći rizik da se zaraze.

Efikasnost vakcina opada s vremeno i jasno je da će biti potrebni busteri, ali korist od vakcinacije i zaštita od infekcije te komplikacija infekcije i produženih simptoma zaista jesu prednost vakcina.

Još na ovu temu:

Vakcinisani značajno manje šire virus od nevakcinisanih

COVID-19 vakcine/cjepiva reduciraju širenje virusa

Da li vakcinisani protiv COVID-19 mogu širiti virus?

Tekst u konsultaciju sa stručnjacima i FB grupom Cijepljenje/vakcinacija-grupa za sve one koji imaju pitanja ili nedoumice napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Foto: Amer Kapetanović.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović. Tekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.

vakcinisani zaraženi, prenos virusa kod vakcinisanih