Muškarce, s pravom, obično zanima kako neki lijek ili vakcine mogu djelovati na neke važne aspekte zdravlja kakvi su potencija, libido i plodnost. Potencija i vakcine su legitimno pitanje i treba odgovoriti na njega.

Već smo odgovorili kako vakcine protiv COVID-19 ne umanjuju kvalitet sperme. Pokazano je čak da se pokretljivost i kvalitet spermija poboljšala nakon druge doze vakcina.

Međutim, plodnost i libido, odnosno potencija, nije isto. Muškarce također zanima da li vakcine mogu povećati rizik od nekih problema muškog reproduktivnog sistema. Zanima ih i da li vakcine/cjepiva mogu umanjiti želju za spolnim odnosom. Evo odgovora.

Libido, potencija i vakcine protiv COVID-19

Dosadašnja praćenja sigurnosti vakcina/cjepiva protiv COVID-19 pokazuju da ove vakcine NE UZROKUJU oticanje niti upale testisa. Također, ove vakcine ne smanjuju seksualnu želju i ne remete muške hormone.

Kako je rekla dr. Emma Duncan, profesorica kliničke endokrinologije s King’s College London,  „pitanje muške plodnosti i vakcina protiv COVID-19 proučavano je za mRNA vakcine i nema dokaza da vakcinacija /cijepljenje utječe na broj ili pokretljivost spermija (sposobnost kretanja/plivanja spermija) ili na plodnost muškaraca.”

Postoje dokazi da muškarci koji se oporavljaju od umjereno teškog COVID-19 imaju smanjen kvalitet sperme i 1-2 mjeseca nakon bolesti, u poređenju s muškarcima koji imaju blagu ili asimptomatsku infekciju.

Tvrdnje da nakon vakcine može doći do oticanja testisa dolaze od tweeta pjevačice Nicky Minaj, pop pjevačice porijeklom s Trinidada. Opovrgnuo ih je Ministar zdravstva Trinidada i Tobaga, Terrence Deyalsingh.

Zaključak:

Najbolji savjet za muškarce ukoliko zaista brinu o svom reproduktivnom zdravlju, libidu i potenciji  je da, pored toga da se bave sportom, ne puše, ne piju previšu – prime i vakcine protiv COVID-19.

O tome kako su vakcine protiv COVID-19 utjecale na zdravlje ljudi na globalnom nivou pročitajte ovdje.

A o preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Ministarstva zdravstva FBiH za buster (4. dozu) pročitajte ovdje.

Česta pitanja oko COVID-19 vakcina i brzi odgovori na njih

Sadržaj – tekst i vizuali – je kreiran u okviru saradnje Društva “Nauka i svijet” i platforme Raskrinkavanje.ba/UG Zašto ne?

Napisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar i komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening, shortlisted za European science journalist of the year 2022.

Nauka govori