Celijakija, bolest koja ima neprijatne simptome, zapravo je reakcija imunološkog sistema na jednu bjelančevinu iz nekih žitarica, koju nazivamo gluten. Ljudi koji imaju celijakiju se pitaju smiju li primiti COVID-19 vakcine i da li će imati jače izražene nuspojave ako ih prime.

Celijakija je hronično zdravstveno stanje i čini se da postoji povećan rizik od infekcija pneumokoknim bakterijama koje uzrokuju upalu pluća. Također, povećan je rizik i od infekcija virusom herpes zoster. Čini se da postoji povećan rizik od lošijih ishoda kod infekcija gripe i neadekvatan odgovor na vakcinaciju protiv hepatitisa B. Ipak, ovi rizici, iako su mjerljivi u nekoliko studija, mali su po veličini. Razumno je uzeti u obzir da osobe s celijakijom, osobito starije osobe, mogu imati malo povećan rizik od lošijih ishoda infekcijama virusom SARS-CoV-2.

Celijakija i vakcinacija protiv COVID-19: osobe s celijakijom bi se trebale vakcinisati/cijepiti

Zato bi bilo dobro da se osobe s celijakijom vakcinišu nekom od vakcina protiv COVID-19. Ove vakcine ne sadrže gluten ni u tragovima.

Kako su se pojavili podaci o sigurnosti i djelotvornosti imunizacije protiv Covida, nije bilo dokaza da bi osobe s celijakijom bile sklonije štetnim učincima vakcinacije, nuspojavama uopšte. Celijakija se ne smatra alergijom i sama po sebi ne zahtijeva dodatnu mjeru opreza prilikom nastavka cijepljenja

Celijakija nije kontraindikacija za vakcinaciju/cijepljenje protiv COVID-19.

Prema: Celiac disese foundation https://celiac.org/celiac-disease-and-covid-19/

Za druga stanja i bolesti i kovid vakcinaciju pročitajte: Specifična stanja, bolesti i dijagnoze i COVID-19 vakcinacija

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka ,,Nauka i svijet”.

O nama: Društvo ,,Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad TanovićTekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.

celijakija i vakcinacija protiv COVID-19