Epidemiologinja Nina Rodić Vukmir, inače načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, primila je vakcinu protiv COVID-19 kao dojilja. Vakcinacija dojilja je važna i nema protuargumenta da se dojilje ne smiju vakcinisati protiv COVID-19. O svom iskustvu, ali i o naučnim činjenicama vezano za vakcine protiv COVID-19 te vakcinaciji i dojenju, govorila je za Vakcine.ba.

Vakcinacija dojilja i trudnica je tema o kojoj smo više pisali ovdje.

#ZbogOnihKojeVolim

Evo šta je dr Nina Rodić Vukmir napisala vezano za svoje lično iskustvo vakcinacije u periodu dojenja:

Kao epidemiolog, doktor nauka iz ove oblasti i docent na Katedri za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci, nijednog trenutka se nisam dvoumila da se kao dojilja vakcinišem vakcinom proizvođača Pfizer, jer sam se upravo vodila preporukama američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) i preporukama SZO. Takođe, na to me je posebno podstakla činjenica da će i moja beba dobiti određenu količinu antitijela kako bih je zaštitila što više. Vakcinu sam primila u 2 doze sa razmakom od 3 nedjelje.


Vakcinacija je protekla bez ikakvih problema, vakcinisali smo se i suprug i ja i nismo imali apsolutno nikakve nuspojave. Osjećala sam samo ogromnu sreću što smo nakon jedne godine agonije i straha došli u situciju da se imamo čime boriti protiv ovog virusa i pobijediti ga jedino vakcinacijom, kao što smo to uspjeli i u prošlosti sa mnogim drugim bolestima. Za sve nas to je početak konačne pobjede. Biti trudnica u trećem trimestru, poroditi se i podizati malu bebu i još malog dječaka u pandemiji korone je zaista bilo veoma stresno.


Očekujemo da će se vrlo brzo promijeniti i zvanične preporuke koje će ići u pravcu toga da se trudnice mogu vakcinisati određenim vakcinama. Zasad se vodimo uputstvima proizvođača za svaku vakcinu pojedinačno.

Uz svoje lično iskustvo vakcinacije kao dojilje, dr. Rodić Vukvir dodaje još nekoliko stvari vezano za vakcinaciju dojilja i trudnica te istraživanja koja argumentuju ove njene stavove, a o kojima su Vakcine.ba već pisale.

Neke vakcine su primijenjene na velikom broju trudnica (desetine hiljada) u zemljama koje su se odlučile da preporuče vakcinaciju trudnica zbog velikog rizika od COVID-19 (vakcina proizvođača Pfizer u Izraelu i u SAD-u) i nisu zabilježeni loši uticaji vakcine na trudnoću. Dr. Rodić Vukmir naglašava kako je objavljen članak u američkom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology u kojem se navodi da rezultati istraživanja kod 131 žene pokazuju da vakcine protiv koronavirusa proizvođača Fajzer/Biontek i Moderna efikasne su kod trudnica i dojilja koje mogu prenijeti antitijela na novorođenčad.

Ribonukleinska kiselina – sekvenca za spike protein iz mRNA (iRNK) vakcina S NE IZLUČUJE PUTEM MLIJEKA, kao ni drugi sastojci ovih vakcina.

Dojilje mogu primiti mRNA vakcine poput Pfizer i Moderna.

Rusko Ministarstvo zdravstva je u oktobru 2021. reklo kako dojenje nije više kontraindikacija za primanje Sputnjik V vakcine, tj. dojilje mogu primiti ovu vakcinu.

SZO/WHO je potvrdila kako dojilje mogu primiti i adenovirusnu/vektorsku vakcinu AstraZeneca.

Fajzer/Biontek za svoju vakcinu preporučuju da se može dati dojiljama ukoliko one spadaju u grupu koja treba da se vakciniše, jer nema nikakvih podataka koje bi ukazivale na eventualnu štetnost vakcine po dijete koje doji. Prema preporuci SZO/WHO, dojilje koje se vakcinišu ne treba da prekidaju dojenje.


Još nema rezultata studija ispitivanja u trudnoći za vakcine proizvođača AstraZeneka. Prema rezultatima iz preliminarnog ispitivanja, ne očekuju se nikakvi učinci na razvoj ploda. Primjenu ovih vakcina tokom trudnoće treba razmotriti samo kad potencijalne koristi nadmašuju bilo kakve moguće rizike za majku i plod.

Rodić Vukmir dodaje i ovo:


“Do sada je savjetovano da se vakcinišu samo trudnice sa nekim već postojećim zdravstvenim stanjima i onima pod visokim rizikom od zaraze. Inače, postoji određeni otpor i odsustvo znanja u stručnim krugovima inače u pogledu vakcinisanja trudnica protiv određenih zaraznih bolesti koje mogu biti posebno opasne za njih i njihovu bebu. Na primjer, ja sam se u obe trudnoće vakcinisala protiv gripe, što je veoma rijetko u praksi da ćete čuti da je nadležni ginekolog trudnici preporučio ovakav važan vid zaštite zdravlja trudnice i njene bebe. Trudnice koje dobiju gripu u trudnoći, 50% češće trebaju bolničko liječenje od ostalih osoba.”

Fajzer vakcina, vakcinacija dojilja protiv COVID-19, vakcine protiv COVID-19, vakcinacija trudnica protiv COVID-19, Pfizer vakcina, Pfizer cjepivo