Dajem djeci multivitamine – zašto ih onda trebam vakcinisati ako im vitaminima „dižem“ imunitet? Ovo je još jedna zabluda. “Dizanje imuniteta” uzimanjem suplemenata je raširen mit, ali imunitet ne možemo jačati tek tako, uzimajem vitamina. Vitamini i zdrava ishrana su važni, ali nedovoljni da se odbranimo od uzročnika bolesti. Ako se samo na ovo oslonimo, oboljećemo. Napomena: ovo je tekst o redovnoj imunizacije djece, prema programu vakcinacije, vakcinama koje se daju u dječijoj dobi (MMR, DtaP-IPV-HIB i sl.) a ne o COVID-19 imunizaciji.

Naš imunitet se zasniva na dvije “poluge”: na ćelijskom i humoralnom imunitetu. Humoralni je onaj koji nastaje usljed prisustva antitijela, specifičnih proteina koji mogu neutralizirati uzročnika bolesti, ali i neke toksine te druge, organizmu strane tvari.

Vitamini ne stvaraju antitijela, ne postoji proces u našem organizmu u kojem prisustvo vitamina samih dovodi do stvaranja odbrambenih antitijela. Da bi smo stekli antitijela, naš organizam se mora sresti s uzročnikom bolesti tj. antigenom. Dizanje imuniteta je nešto što se često interpretira pogrešno i pojednostavljuje.

Jednostavno, uzimati vitamine, dosta voća i povrća je super, ali nije dovoljno za odbranu od bolesti. Možemo se osjećati bolje, imati više energije, ali nas virusi i bakterije i dalje mogu inficirati. Zato se trebamo vakcinisati – to je pravi način jačanja imunološkog sistema.

Zdrav san i dovoljno sna, zdrava prehrane, bavljenje fizičkom aktivnošću, izbjegavanja zagađenog zraka odnosno, boravak na čistom zraku i u prirodi dobro djeluju na nas, i apsolutno podržavamo takav stil života. Ali čak ni sve to skupa nam ne daje antitijela i ćelijski imunitet na neke opasne bolesti.

“Dizanje imuniteta” suplementima koje nam se često servira u reklamama nije zamjena za vakcine.

O tome da li je moguće jačati imunološki sistem pročitajte ovdje. o tome trebate li djeci posebno davati vitamine i suplemente prije vakcinacije, pročitajte ovdje.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”.