Vrućine i vakcine? Kada je sezona visokih temperatura, iznad 30 °C , roditelji se često brinu da li se po takvom vremenu djeca smiju vakcinisati. Također, ovdje se nadovezuje i problem zvani “godišnji odmor i vakcine”. Pa ćemo sada malo o tome.

Da, smiju. I trebaju. Čak i “živim vakcinama”, poput MMR.

Odakle mit da se djeca ne smiju vakcinisati kada je jako toplo?

Tamo gdje se još daje oralna vakcina protiv polia/dječije paralize (OPV), postoji je mogućnost da dijete u toku velikih vrućina, što zbog stresa, što zbog hrane, dobije proljev.

Pošto se virus poliomijelitisa replicira u crijevima, to bi u slučaju proljeva bio povećan rizik da se virus iz ove žive vakcine izbaci naglo iz organizma, prije nego što je došlo do stvaranja imuniteta. Dakle, stvar je poremećaja u varenju, koji je rizik, a ne samog vremena i vanjskih temperatura.

Kada se vakcine ne bi smjele primati samo zbog visokih temperatura zraka, ljetnih vrućina, pa to bi značilo da niko u tropskim krajevima, poput Afrike, Južne Amerike i jednog dijela Azije ne bi smio primiti vakcine. A tamo ih ljudi itekako primaju, a temperature prelaze 40 °C .

Vakcine i godišnji odmor

Nije preporučljivo vakcinaciju obaviti baš prije ljetnjeg odmora, jer ćete onda možda imati posla sa nekim čestim nuspojavama koje nisu strašne. Takve stvari zasigurno nisu poželjne na odmoru. Može se javiti crvenilo, otok, plač bebe ili povišena temperatura kao npr. 7-15 dana nakon MMR vakcine. Ali vrućine kao takve nisu razlog za odgađanje.

Izlaganje suncu nije smetnja nakon vakcinacije. Naravno, ako se radi o malom djetetu, svakako pazite da ne bude previše na prejakom suncu, zbog sunčanice.

Možda vrućine i vakcine ne djeluju kao dobra kombinacija, ali uz primjenu hladnog lanca, nemate o čemu brinuti. Čak i kada je vruće napolju, vakcine su na sigurnom.

DODATAK: vrućine, sunce i COVID-19 vakcine

Mnogi se pitaju da li smiju ići a sunce, na odmor kada prime COVID-19 vakcinu. Odgovor je jednostavan – ako se osjećate dovoljno dobro – onda možete. Ako imate neke nuspojave – malaksalost, groznicu, osjećaj zimice ili vrućice, glavobolju i druge nuspojave – onda svakako nećete. Nuspojave bi trebale da nestanu oko 24-48 sati nakon primanja doze, ali nekad se jave kasnije ili traju duže. Svakako trebate izbjegavati izlaganje direktno suncu i boravak vani u doba kada je UV zračenje najjače.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović