Sigurnost cjepiva /vakcina je važno pitanje. Kao i sve ostalo u životu, ni vakcine nisu potpuno bez rizika. Ali trebamo znati da su i lijekovi koje često uzimamo također s rizikom i da kod nekih osoba mogu izazvati nuspojave. Međutim, u slučaju svih vakcina koja se koriste u trenutnim rutinskim programima imunizacije, jaki dokazi govore da je vakcinacija sigurnija od nevakcinacije. Ove vakcine zapravo spadaju u neke od najsigurnijih medicinskih proizvoda jer je ispitivanje sigurnosti mnogo strože.

Informacije o rizicima svakog cjepiva/vakcine (o MMR, Pentaxim i drugim- samo u pretraživač websitea ukucajte vakcinu koja vas interesuje) i bolestima od kojih štite možete pronaći na našem websiteu (o difteriji, o morbilima, o rubeoli , o tetanusu i drugim bolestima). Na uputstvima za vakcine (papir u pakovanju vakcine, dostupan i online) može pronaći i učestalost i ozbiljnost nuspojava te opisanje kontraindikacije.

Situacije u kojima nije potrebno odgađati cjepivo/vakcinu

O kontroli kvalitete i sigurnosti vakcina više možete saznati ovdje.

Rijetko je potrebno odgoditi vakcinaciju, čak i ako dijete nije sasvim dobro.

Ako je dijete (ili odrasla osoba) malo šmrcavo, a nije u akutnoj infekciji, može se vakcinisati. Sigurno je vakcinisati se u svim ovim situacijama:

  • blage bolesti bez vrućice, npr. prehlada
  • astme, ekcema ili peludne groznice
  • liječenja antibioticima
  • kontakta sa zaraznom bolešću
  • istorija/historija/povijest febrilnih konvulzija (napadaja uzrokovanih vrućicom) ili epilepsije
  • prijevremeni porod (pogledajte više informacija o vakcinama i nedonoščadi u članku ovdje)
  • osoba je ispod određene težine
  • porodična istorija nuspojava nakon imunizacije


Ako je neko vrlo bolestan s visokom temperaturom treba odgoditi vakcinaciju dok se potpuno ne oporavi. To je zato da se simptomi bolesti ne pomiješaju s reakcijom na vakcinu, ali i zbog toga što možda u infektu tijelo neće dobro odgovoriti na vakcinu.

Sem toga – zašto biste vodili febrilno dijete u čekaonice i mučili i sebe i dijete? Bolje je sačekati, pa da dijete bude i bolje raspoloženo, a ne stvarati dodatni stres.

Danas se vakcine ne odgađaju ako dijete ima alergiju na jaja, nego se daju, ali s posebnim mjerama opreza, u uslovima koji omogućavaju brzu reakciju. Ovo se posebno odnosi na MMR vakcinu (vakcina s godinu dana). Alergija na sastojke vakcine je apsolutna kontraindikacija, na hranu i polene nije.

Velika većina ljudi može sigurno dobiti vakcine. Osobe s nekim zdravstvenim problemima mogu potražiti savjet stručnjaka, ljekara koji ih vodi onosno, pedijatra koji vodi njihovo dijete ili imunologa.

Ukoliko dijete prima hemoterapiju, imunosupresivne lijekove, transplantaciju koštane srži – vakcinacija se odgađa i nadoknađuje po oporavku. Više o tome smo pisali ovdje.

Vakcine: procjena rizika i koristi

Ko ne smije primiti MMR vakcinu?

Izvori:

Vaccine Knowledge University of Oxford

Kada treba izbjegavati cijepljenje? (EU portal o vakcinama)

sigurnost vakcina, sigurnost cjepiva, sigurnost vakcina i odgađanje usljed bolesti,