Ana Kotur Erkić je pravnica, novinarka i aktivistica, koja ima cerebralnu paralizu a nedavno se vakcinisala. Za Vakcine.ba opisala je svoje iskustvo COVID-19 vakcinacije.

Puno ljudi je pitalo – pa kratko da napišem: i Vlado i ja smo danas (op.a. 29 april 2021.) dobili Sinopharm, uz koji je bio dostupan Pfizer. Od početka čitave priče oko imunizacije, dogovorili smo se budemo dio ovog procesa.

Vlado je uglavnom uredno prošao put imunizacije, ja sam dobila sve “neživo”, dok “ozloglašeni” MMR nisam, jer baš niko nije želio snositi tu odgovornost, ni u BiH ni u Hrvatskoj, gdje su roditelji tražili odgovore na pitanja.

Ana Kotur-Erkić: lično iskustvo COVID-19 vakcinacije i iskustvo prebolijevanja preventabilne bolesti zaušnjaka

Ana Kotur-Erkić se prisjetila i svog iskustva prebolijevanja zaušnjaka koje je dobila jer niko nije bio siguran da li ona zbog svoje dijagnoze smije primiti “živu” vakcinu protiv moribla, zaušnjaka i rubeole:

Sad već davne 2012., usred epidemije zaušnjaka, odem na fakultet da prijavim ispit, dođem zaražena i bukvalno preko noći razvijem težu sliku koja eskalira u meningitis. Četiri infektologa i neurologa su pet puta u dva dana pokušavali punkciju likvora, da potvrde nalaz, no – bez uspjeha. Stanje pršljenova, bol, skolioza – ništa im nije pomagalo.Otpuštena sam na sopstveni potpis, da mogu kod kuće da se oporavljam od nečeg što nema lijek i tad sam se zarekla da ću, uz dozvole stručnjaka, sve što u imunizaciji nisam prošla, proći.”

Razumijem ljude koji se boje javnih nabava u BiH. Razumijem da sumnjaju u sve. Razumijem da je u ovu zemlju svašta stizalo, kao u toj generaciji u kojoj je buknula epidemija u kojoj sam izvukla deblji kraj. Ali nikad neću razumjeti da živiš na makaronima i vrhnju, da pušiš kutiju cigara dnevno, da imaš više neopravdanih u medicinskoj nego časova ukupno, a da imaš hrabrost da lupaš o onom što elementarno ne razumiješ.

Nas dvoje smo izabrali da budemo dio odgovora na ovo, onaj koji možemo biti, jer dovoljno pamtim nemoć i strah kako će izgledati život poslije zaušnjaka. Nije bio neopravdan, jer – nikad više nisam bila u onoj fizičkoj snazi kao ranije, a pojavile su se migrene i vrlo osjetljiv sluh, dok pored sebe imam nekog punog razumijevanja s tonom straha na leđima – šta ako meni nešto bude.

I – još uvijek nismo sigurni – jer ako ne budu izabrali oni koji su brojčano nadmoćniji i koje je često savršeno briga za manjinu, nema opuštanja. Nadam se da hoće, za dobro nas koji često – ne možemo birati i jedino nam ostaje da se pouzdamo u one koji mogu. Da se razumijemo, imali smo preporuku za sve varijante, ali smo igrali na sigurnije. I da vam šapnem, ja sam mrvu bolje prošla – rame je malo otečeno.

A sad da opet citiram starog: “Kćeri, priču na stranu, ogromno je što ste se cijepili (i da, on tu riječ obožava!). Sad sam i ja mirniji!” A dobio čovjek AstraZenecu prije mjesec.

Ana Kotur-Erkić, iskustva COVID-19 vakcinacije