Roditeljima treba objasniti činjenice o vakcinama, i ako se to uradi bez osuđivanja, velika je mogućnost da će oni zaista uraditi i nadoknadu propuštenih vakcina. Prenosimo iskustvo s nadoknadom MMR (MRP) vakcina u porodici Golubović, kao i njihov stav prema COVID-19 vakcinama.

“Imamo dva dječaka, blizance. Naravno da mi je stalo do njihovog zdravlja i budućnosti i da im želim sve najbolje. Vakcinisali smo ih, dali sve vakcine, osim one protiv ospica. To nas je jedino bilo baš strah jer smo čuli da ta vakcina može djelovati na razvoj djece.”, opisuju svoj strah Aida i Goran Golubović.

Malci nisu primili vakcinu protiv ospica, rubeole i zaušnjaka kada je trebalo s godinu dana i mi smo prestali misliti o tome. Ali, onda sam rekao prijateljici u priči oko ovih vakcina kako jedino nismo vakcinisali malce s tom i ona mi je rekla kako ta vakcina uopšte nema veze s poremećajima u razvoju, kako to nisu naučne činjenice i da trebamo vakcinisati jer time dječake štitimo i od ospica, i od zaušnjaka, koji mogu biti opasni naročito po mušku djecu, i od rubeole. Rekla mi je kako je ta priča o povezanosti ove vakcine s godinu dana s autizmom neosnovana i opasna jer onda dosta djece obolijeva od bolesti od kojih ih možemo zaštititi, a da te bolesti mogu imati baš teške komplikacije. Poslušali smo je i poslije odveli malce na tu vakcinu“, objašnjava Goran.

Nije nas osuđivala niti ismijala zbog toga što nismo djeci dali ovu vakcinu. Mi smo se, nakon svog tog ubjeđivanja samo bojali da nismo zakasnili s vakcinom. Plus, počela je pandemija, pa jedno vrijeme nismo ni mogli da to obavimo“, objašnjava dalje Goran.

Kada smo napokon mogli doći u dom zdravlja za tu vakcinaciju, doktorica nas isto nije ružila, objasnili smo šta želimo, znali smo da smo zakasnili malo, ali su nam svi rekli kako za tu vakcinu nema kašnjenja, da se čak može primiti i u odrasloj dobi. Međutim, dečki su nam tada malo šmrcali, bila je jesen i doktorica je rekla da ponovo dođemo kada prestanu sliniti. Onda smo došli i evo obojica su primili tu vakcinu i nisu imali nikakve posljedice niti nuspojave.”, kazao je Goran za Vakcine.ba.

Roditeljima treba objasniti činjenice o vakcinama

Dakle, dobra volja, strpljenje, rad sa roditeljima, bez osuđivanja i ismijavanja, bez ljutnje ako su zbog nekog razloga propustili neku vakcinu ili je izostavili, ali pružanje jednostavno objašnjenih informacija, mogu davati rezultate, čak i kada se roditelji boje, što je vrlo razumljivo. Slinjenje i šmrcanje nije kontraindikacija za vakcinaciju, ali uvijek je na pedijatru da procijeni da li je dijete fit za vakcinu. O nadoknadi MMR vakcine više pročitajte ovdje.

Roditeljima treba objasniti činjenice o vakcinama, strpljivo i objasniti zašto je veći rizik ne dati MMR vakcinu, nego dati te koji su stvarni rizici i nuspojave nakon vakcinacije (osip, temperatura). Većina roditelja zapravo nema antivakcinalni stav, ali im trebaju informacije i treba im ljudska komunikacija da im se objasni nešto i da ih se razuvjeri.

Za kraj, Goran dodaje i da želi primiti i COVID-19 vakcinu, kao i njegova supruga:

“Preboljeli smo koronu i reći ću da to nije nimalo laka bolest, iscrpljuje… nismo morali u bolnicu, ali je i kući bilo teško, nismo mogli da jedemo, nismo imali snage, a djeca su tu, trebamo im…iako sam prebolio, želim se vakcinisati, jer neću da opet prođem kroz to, kažu da poneko može oboljeti opet, i želim biti sigurniji. Nadam se da ćemo uskoro doći na red”, kaže Goran.

Priredila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Foto: provatne fotografije, uz odobrenje

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.

roditeljima treba objasniti činjenice o vakcinama