Ово је важећи календар имунизације-вакцинације за 2020., 2021. i 2022. годину за подручје ентитета Република Српска, према Институту за јавно здравство РС. Молимо провјеравајте вакциналне статусе своје дјеце, али и себе, и придржавајте се препорученог календара. Посавјетујете се с Вашим педијатром око вакцинације у ванредним условима и око надокнаде евентуално пропуштених вакцина.

Тумач скраћеница:

BCG     Вакцина против туберкулозе

HB        Вакцина против хепатитиса Б

DTaP    Вакцина против дифтерије, тетануса и великог кашља (ацелуларна)

IPV   Инактивна вакцина против дјечије парализе

Hib Вакцина против Haemophilus influenzae tip b

МRP Вакцина против морбила, рубеле и паротитиса

dТ      Вакцина против дифтерије и тетануса

DTaP-IPV-HiB вакцине се дају у облику Пентаксим вакцине.

У 2020. години у календару више нема бивалетне оралне вакцине против дјечије парализе и то је главна разлика у односу на календар из 2019.

Календар имунизације је распоред обавезних вакцина које дјеца требају примити, а који прави надлежна институција, у овом случају Институт за јавно здравство Републике Српске. Ови календари се разликују од државе до државе, а у БиХ су понешто различити и у ентитетима. Брчко Дистрикт користи важећи календар вакцинације који је актуелан у Републици Српској.

О томе како се ствара календар вакцинације и зашто се они разликују у различитим земљама, можете више прочитати овдје. Такођер, можете се информисати о томе како изгледа календар вакцинације у Федерацији Босна и Херцеговина овдје.

Да ли знате да постоји мобилна апликација Календар имунизације која вам може олакашати сналажење око тога које вакцине у ком тренутку ваше дијете треба примити? Апликацију можете скинути овдје.

Приредила: Јелена Калинић, биолог, научни новинар

Фото: Амер Капетановић