UNICEF i WHO su u aprilu 2022. upozoravali na mogućnosti izbijanja i žarišta morbila (ospica) usljed smanjenih obima vakcinacije. Izbijanje morbila zabilježeno je i u područjima kriza, ali i u razvijenim zemljama gdje je smanjen procenat vakcinisanih u populaciji.

„Rizik od velikih epidemija porastao je kako zajednice ublažavaju praksu socijalnog distanciranja i druge preventivne mjere za COVID-19 koje se provode tijekom vrhunca pandemije. Osim toga, s milionima ljudi koji su raseljeni zbog sukoba i kriza, uključujući Ukrajinu, Etiopiju, Somaliju i Afganistan, prekidi u rutinskoj imunizaciji i uslugama vakcinacije protiv COVID-19, nedostatak čiste vode i sanitarnih uvjeta te prenaseljenost povećavaju rizik od izbijanja bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama”, navodi se na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Gotovo 17 338 slučajeva ospica prijavljeno je diljem svijeta u januaru i februaru 2022., u poređenju s 9 665 tokom prva dva mjeseca 2021, piše na istoj stranici. Budući da su ospice vrlo zarazne, slučajevi se obično brzo pokažu kada razina vakcinacije opadne.

Izbijanje morbila u saveznoj državi Ohio, 2022.

Međutim, izbijanje morbila nije karakteristično samo za područja sukoba i kriza. Krajem 2022. slučajevi su se pojavili u SAD, kako javljaju CNN i ArsTechnica.

Izbijanje morbila u području Columbusa, Ohio, gotovo se utrostručilo u posljednje dvije sedmice novembra 2022. i dužnosnici kažu da se bore s utvrđivanjem širenja epidemije.

Potvrđeni slučajevi porasli su s 18 sredinom novembra na broj potvrđenih slučajeva od 50 decembru. Dvadeset slučajeva zahtijevalo je hospitalizaciju. Nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

Sva bolesna djeca su potpuno nevakcinisana. Devet slučajeva je kod beba mlađih od 1 godine, a to su djeca kojoj se još ne daje vakcina protiv morbila. Jedino u slučajevima epidemija, djeca mlađa od godinu dana (s devet mjeseci) mogu primiti tzv. „nultu dozu MMR vakcine“. Dvadeset i šest slučajeva je u dojenčadi u dobi od 1 do 2 godine – koja ispunjavaju uslove za prvu dozu. Deset slučajeva je kod male djece u dobi od 3 do 5 godina – od kojih bi neka imala pravo na svoju drugu dozu – a postoji pet slučajeva u djece između 6 i 17 godina.

Na press konferenciji, zdravstveni dužnosnici rekli su da najmanje 25 % dvogodišnjaka u tom području nije vakcinisano sigurnom i efikasnom MMR vakcinom, koja štiti od ospica, zaušnjaka i rubeole. Na temelju popisnih podataka iz okruga Franklin, koji obuhvata Columbus, to znači da je više od 10 000 djece u tom području ranjivo na visoko zarazni virus koji lako može postati ozbiljan i čak opasan po život kod male djece.

Vakcine djeluju – vakcinišite djecu da bi bila sigurnija

I naše područje je, zbog smanjenih vakcinalnih obuhvata, u riziku izbijanja slučajava morbila i drugih bolesti. Efikasna i sigurna vakcina protiv morbila (ali i zaušnjaka i rubeole) je MMR vakcina. Ona se se prima u 2 doze – s 12 mjeseci i pred polazak u školu. Ovu vakcinu ne treba odgađati. Rizik komplikacija morbila je daleko veći nego rizik nuspojava vakcine.

Više o vakcini protiv morbila možete saznati na: Vakcina s godinu dana: MMR (MPR)

Oko 25 miliona djece širom svijeta propustilo je rutinsku vakcinaciju protiv bolesti difterije, tetanusa i velikog kašlja. To je opasan pad vakcinalnih obuhvata koji ugrožava zdravlje djece širom svijeta i može dovesti do izbijanja i ovih bolesti.

Ako je vaše dijete propustilo ovu vakcinu ili druge vakcine iz redovnog programa (protiv difterije, tetanusa i sl.) – moguće je nadoknaditi vakcine. O tome čitajte i ovdje.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka i komunikatorka, osnivačica bloga Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

izbijanje morbila