Šta su neželjeni događaji nakon vakcinacije, a šta neželjene reakcije nakon vakcinacije? Treba razlikovati neželjene događaje od neželjenih reakcija. Sve ovo obično nazivamo nuspojave, međutim, ne moraju sve nuspojave biti u uzročno-posljedičnom odnosu sa vakcinacijom.

neželjeni događaji

Neželjeni događaji nakon vakcinacije su događaji koji se vremenski povezuju sa vakcinacijom. Dakle, radi se o bilo čemu što se desi nakon vakcinacije, ali to ne mora značiti da je vezano i uzrokovano datom vakcinom. Možete pasti nakon vakcinacije ili uzimanja lijeka i ozlijediti se, ali to ne mora da je to uzrokovano vakcinom ili lijekom. U ovom primjeru može i biti uzrokovano ako preparat djeluje na motorički sistem.

Za englesku terminologiju:

neželjena reakcija=adverse reaction

neželjeni događaj=adverse event

neželjeni događaji

Neželjena reakcija na vakcinu ili lijek je ono što je uzročno-posljedično moguće nakon uzimanja tog lijeka ili primanja vakcine. Postoji spisak tih reakcija za koje medicinska struka priznaje da mogu biti povezane sa vakcinacijom i to možete pročitati ovde.

Većina tih reakcija je blaga – osip, svrab, temperatura nakon vakcinacije, lokalne reakcije (bol, otok na mjestu apliciranja vakcine).

Ako se desi nešto nakon vakcinacije, bilo bi dobro da se taj učinak prijavi. Nije tačno da se učinci ne prijavljuju, dapače, ljekari ohrabruju i trebali bi ohrabrivati pacijente i roditelje da prijavljuju neželjene događaje i dejstva lijekova i vakcina. Kako se to radi, pisali smo ovdje.

nuspojave

Smrtni slučajevi nakon vakcinacije vakcinama protiv COVID-19 većinom spadaju u neželjene događaje, a ne neželjene/štetne reakcije jer nema utvrđene uzročno-posljedične veze između vakcinacije i smrti. Radi se o slučajnostima bez kauzalne veze. Samo u nekoliko slučajeva rijetke tromboze nakon ovih vakcina se moglo reći da je to, nažalost bila štetna reakcija.

O uzrocima neželjenih dejstava vakcina Svjetska zdravstvena organizacija govori na linku ovdje.

neželjeni događaji

U istraživanjima u medicini sve što je u slengu podrazumijevano pod “neželjeno dejstvo” nekog farmaceutika, dijeli se u sljedeće kategorije. Ovo je mali rječnik tih pojmova:

– neželjeni dogadjaj – neželjeni ishod koji nije nužno uzročno-posljedično povezan sa terapijom ili drugom intervencijom (ili bio bi prisutan i kod “tretmana” placebom)

– neželjeni efekat – neželjeni ishod koji izaziva sama terapija ili druga intervencija. Uzročno-posljedično izazvan (npr. Brufen izaziva krvarenje u digestivnom traktu)

– neželjena reakcija na lijek – neželjeni efekat, ali se izraz koristi samo za lijekove (ne i druge intervencije, npr. dijagnostika, hirurgija)

– komplikacija- neželjeni dogadjaj ili efekat, ali samo u slučaju hiruških i drugih intervencija

– “harms”: svi neželjeni dogadjaji i efekti zajedno za jedan lijek ili intervenciju

– nus efekat – neplanirani efekat izazvan terapijom ili drugom intervencijom, bilo štetan ili korisan (npr.za lijek namijenjen hipertenziji i angini pektoris – Sildenafil je primjećeno česti nusefekat koji mnogi smatraju korisnim i danas se taj lijek prodaje pod imenom Vijagra)

– toksičnost – se odnosi na lijekove i treba biti laboratorijski mjerljiva. Ako nije uzročno-posljedično povezana sa lijekom preporučeni izrazi su “abnormalna laboratorijske vrijednosti”.

Da li proizvođač odgovara za nuspojave vakcine ili lijeka?

Ono za šta je proizvođač vakcine odgovoran jeste poštovanje svih tehničkih, tehnoloških i bezbjednosnih mjera prilikom proizvodnje i distribucije vakcine, ili lijeka. Nuspojave su posljedica reakcija nekih ljudi (i to vrlo rijetkih reakcija, kod vrlo malog broja ljudi, a nikako ne kod svih, niti kod većine) na neki od sastojaka vakcine, i za njih nije odgovoran niko. Prosto, niko ne može biti odgovoran za to ako rijetki (jedan u sto hiljada, recimo) odreaguju loše na neki sastojak vakcine. Ogromna većina ljudi, inače, nema nikakve nuspojave posle vakcinacije.

Više o VAER, EudraVigilance i Yellow cardd sistemima prijave sumnji na neželjene događaje/reakcije pročitajte ovdje.

Kako se zna da je neka nuspojava posljedica vakcine/cjepiva?

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science. Dopuna: Vladica Veličković, Global Senior Health Economist.

Foto: Amer Kapetanović.

Carusel vizuali urađeni u saradnji s UG “Zašto ne” i fact-checking platformom Raskrinkavanje.ba

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.