Hronične bolesti traju više od godinu i nastupaju postepeno. U uobičajene hronične bolesti i stanja ubrajaju se kardiovaskularne bolesti, poput visokog pritiska, ishemijske bolesti srca (npr. angina pectoris), razne kardiomiopatije, srčane slabosti, zatim bolesti kao što su dijabetes, hronična opstruktivna bolest pluća, hronična bubrežna insufijencija (pacijenti/kinje idu na hemodijalizu), reumatoidni artritis i ostale autoimune bolesti, Alzheimerova bolest i druge demencije, glaukom i slično. Da li hronični bolesnici smiju primiti mRNA ili druge vakcine protiv COVID-19 i da li na uputstvu za vakcine piše da ne smiju?

Osobe koje imaju ove bolesti mogu, smiju i trebaju primiti vakcinu protiv COVID-19. Zapravo, kada su u pitanju hronične bolesti, osobe koje ih imaju trebale bi primiti i ostale vakcine (vakcinu protiv gripe, pneumokoknu vakcina, DTaP) da bi bile zaštićenije, jer imaju veći zdravstveni rizik. Što osoba ima više hroničnih bolesti, važnije je da se zaštiti vakcinama. Ove osobe su naročito osjetljive na različite upale, pogotovo upale respiratornih organa, i infekcije im predstavljaju veći rizik.

Uputstva za Moderna i Pfizer: kao kontraindikacije navedene samo preosjetljivost na neku komeponentu i anafilaktička reakcija

U uputstvima za mRNA vakcine protiv COVID-19 (Moderna i Pfizer) ne piše da ih osobe s hroničnim oboljenjima ne smiju primiti. Uputstva za medicinska sredstva kao što su vakcine i lijekovi sadrže poglavlje „kontraindikacije“, u kojem piše ko ne smije primiti to sredstvo. 

Upozorenje da hronični bolesnici ne smiju primiti vakcinu dodato je u uputstvima za inaktivne vakcine Sinopharm i Sinovac, jer jedino ove vakcine protiv Covid-19 nisu testirane na populaciji s hroničnim bolestima.

U kontraindikacijama za Pfizer i Moderna vakcine, dostupnim na stranicama Evropske agencije za lijekove EMA (Pfizer ovdje, Moderna ovdje), hrvatske agencije HALMED (Pfizer ovdje ), srbijanske agencije ALIMS (Pfizer ovdje) i Zavoda za javno zdravstvo FBiH (Pfizer ovdje, Moderna ovdje),  navedeno je da su ove vakcine/cjepiva kontraindicirane za osobe koje su preosjetljive, odnosno alergične na neki od sastojaka tih vakcina. 

Više o alergijskim, odnosno anafilaktičkim reakcijama i tome ko ne smije primiti ove vakcine, pročitajte ovdje

Sažeci karakteristika ovih vakcina dostupni su na službenim stranicama EMA-e te državnih regulatornih agencija i zavoda za javno zdravstvo. Za FBiH, mogu se naći na linku ovdje.

Mogu li hronični bolesnici primiti ostale vakcine/cjepiva protiv COVID-19 (AstraZeneca, Sputnjik V, Sinopharm)?

Sputnjik V (Gam-Kovid-Vak): Na stranicama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sažetku uputstva za ovu vakcinu, i na stranicama ALIMS-a, piše da je kontraindikacija preosjetljivost na neki od sastojaka, odnosno anafilaktička reakcija na prethodnu dozu vakcine, te akutna stanja. U starijoj verziji dokumenta piše i da dojilje ne bi trebale primiti ovu vakcinu. Ruske institucije su kasnije potvrdile da dojilje mogu primiti Sputnjik V.

Sinopharm: Za ovu vakcinu uopšteno važi da je ne bi trebale primiti osobe s hroničnim bolestima i stariji/e od 65 godina jer ne pruža dovoljnu zaštitu. Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji su predočeni dokazi slabog nivoa za ove grupe. U sažetku o primjeni ove vakcine, dostupnom na stranici ZZJZFBiH, piše da je ova vakcina kontraindicirana osobama koje su alergične na bilo koju komponentu (uključujući pomoćne komponente) ovoga proizvoda, osobama koje su ranije imale alergijske reakcije na vakcine (akutna alergijska reakcija, angioneurotski edem, dispneja i slično) i osobama s nekontrolisanom epilepsijom ili drugim progresivnim bolestima nervnog sistema, kao i onima s istorijom Guillain-Barreovog sindroma.

Adenovirusne vakcine/cjepiva

AstraZeneca Vaxzevria: U sažetku i uputstvima za ovu vakcinu ne spominju se hronične bolesti kao kontraindikacija. Kontraindikacija za vakcinu Vaxzevria je preosjetljivost na djelatnu tvar ili neku od pomoćnih tvari navedenih u dijelu o sastojcima vakcine. Vakcina je kontraindicirana osobama koje su nakon vakcinacije doživjele sindrom tromboze praćene trombocitopenijom (engl. thrombosis with thrombocytopenia syndrome, TTS) i osobama koje su prethodno imale epizode sindroma kapilarnog curenja.

Johnson&Johnson/Janssen: U sažetku opisa svojstava lijeka, kao kontraindikacija se navodi preosjetljivost na djelatnu tvar ili neku od pomoćnih tvari vakcine. Vakcina je kontraindicirana osobama koje su prethodno imale epizode sindroma kapilarnog curenja (engl. capillary leak syndrome, CLS).

Dakle, ni za jednu mRNA ili adenovirusnu vakcinu/cjepivo protiv COVID-19 koje se trenutno koriste za profilaksu nije navedeno da ih hronični bolesnici ne smiju primiti. Smiju ih primiti i osobe koje imaju rak ili su se izliječile od raka, osobe s hemofilijom i drugim stanjima, poput multipleskleroze ili Hašimota, i osobe koje imaju stent ili bajpas. Hronični bolesnici ne bi trebali primiti Sinopharm ili Sinovac, prosto zato što nema dovoljno studija efikasnosti ovih vakcina kod ljudi s hroničnim bolestima.

Pročitajte još:

Specifična stanja, bolesti i dijagnoze i COVID-19 vakcinacija

Rak i vakcinacija protiv COVID-19

Hemofilije i vakcinacija: smije li se vakcinisati i kako?

Jedna od opštih kontraindikacija za primanje bilo koje vakcine je to da osoba ima neko akutno oboljenje, tj. oboljenje koje nastupa naglo s izraženim simptomima (npr. temperatura, groznica).

Osobe koje su HIV-pozitivne bi se također trebale vakcinisati, s obzirom na to da ih njihovo stanje stavlja u kategoriju povećanog rizika od teških upala pluća izazvanih različitim respiratornim virusima, poput influence ili SARS-CoV-2. HIV-pozitivne osobe se trebaju obratiti svom ljekaru za savjet koje vakcine trebaju primiti. Moguće je da efikasnost vakcina bude manja kod imunokompromitovanih osoba.

Sadržaj je kreiran u okviru saradnje Društva “Nauka i svijet” i platforme Raskrinkavanje.ba/UG Zašto ne? 

Napisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar i komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.