Onima koji su primili 2 doze vakcina/cjepiva protiv COVID-19 krajem proljeća i početkom ljeta 2021. sada je vrijeme za buster, treću doze. No šta ako je osoba koaj je primila dvije doze u međuvremenu za tih 6 mjeseci preboljela COVID-19? Da li je buster potreban? Nakon koliko vremena od prebolijevanja?

Konsultovali smo se sa Institutom za javno zdravstvo RS i Zavodom za javno zdravstvo FBiH oko preporuka za ove slučajeve.

Omikron varijanta svakako mijenja pravila. Pokazalo se da oni koji su preboljeli i primili jednu dozu te oni koji su primili tri doze imaju bolju zaštitu nego oni koji su primili samo 2 doze.

To što je neko imao COVID-19 nakon druge doze, tj. došlo je do probojne infekcije, nije kontraindikacija za booster. Ako je to vaš slučaj, buster možete primiti.

Potrebno je okvirno sačekati 3-6 mjeseca nakon prebolijevanja jer se smatra da imate dovoljno zaštitnih antitijela zbog infekcije. Međutum, koliko ćete čekati zavisi od niza faktora, recimo da li ste hronični bolesnik. U nekim slučajevima, čak se preporučuje i kraći period čekanja na booster – oko mjesec dana.

Stav Savjetodavnog stručnog tijela (SST) za imunizaciju protiv COVID-19 FBiH je da se osobama koje su preboljele COVID-19 i primile 2 doze vakcine protiv COVID-19 revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 6 mjeseci (istom ili različitom vrstom vakcine). Kompletne preporuke SST pročitajte ovdje.

Stav je da ne mora striktno 6 mjeseci, ali obično se toliko čeka.

Potrebno je da se hronični bolesnici i onkološki pacijenti još jednom konsultuju sa ljekarima koji ih vode oko primanja bustera ako su preboljeli.

Nove studije su pokazale kako je imunitet stečen prebolijevanjem i vakcinacijom (hibridni imunitet) dobar i bolji nego onaj stečen samo prebolijevanjem.

Mogu li se vakcinisati ako trenutno imam COVID-19 infekciju?

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, sci-com i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.