Primjena vakcine protiv COVID-19 i druge vakcine možda nije česta situacija i potreba, ali možda će neko biti u situaciji da treba primiti ovu i još neku vakcinu. Recimo osoba je primila COVID-19 vakcinu, a onda se povrijedila i mora primiti antitetanus. Ili želi primiti neku vakcinu poput pneumokokne, vakcine protiv gripe, DTaP (Boostrix ili Adacel za odrasle). Koliko treba vremena proći između primjene COVID-19 vakcina i drugih vakcina?

Već smo pisali o razmacima između različitih vakcina i generalno važi pravilo da, ako se ne daju dvije “žive” vakcine, onda se vakcine mogu davati u bilo kojem razmaku.

Američki CDC je izašao sa preporukom da se napusti interval od 14 dana kod koadministracije ovih i drugih vakcina te se sad vakcine/cjepiva protiv COVID-19 i druge vakcine mogu davati ​​bez obzira na vrijeme. To znači da se ove vakcine mogu davati i istog dana i istog dana. Nije poznato je li povećana reaktogenost vakcina istodobnom primjenom. Ako je moguće, treba odvojiti mjesta vakcinacije za 2.5cm, a one vakcine koje su poznate po lokalnim reakcijama (npr. tetanus-toksoid i adjuvantne vakcine uopšte) treba dati u različitu ruku/ud.

CDC tako kaže sljedeće:

Prije je bilo preporučeno da se vakcine protiv COVID-19 daju same, s minimalnim razmakom od 14 dana prije ili nakon primjene bilo koje druge vakcine. To je bilo iz opreza, a ne zbog bilo koje poznate zabrinutosti za sigurnost ili imunogenost. Međutim, sada su prikupljeni značajni podaci o sigurnosti vakcina COVID-19 koje je FDA trenutno odobrila za uporabu u skladu s EUA. Iako podaci nisu dostupni za vakcine protiv COVID-19 koja se daju istodobno s drugim vakcinama, veliko iskustvo s vakcinama protiv COVID-19 pokazalo je da su imunogenost i profili neželjenih događaja slični kada se vakcine daju istodobno kao i kada se daju same.

Vakcine/cjepiva protiv COVID-19 i druga cjepiva/vakcine sada se mogu primjenjivati ​​bez obzira na tajming. To uključuje istodobnu primjenu COVID-19 vakcina i drugih vakcina istog dana, kao i istovremenu primjenu u roku od 14 dana. Nije poznato je li povećana reaktogenost (to znači ima li izraženijih unuspojava) vakcina protiv COVID-19 istodobnom primjenom, uključujući i druge vakcine za koja se zna da su reaktogenije, poput adjuvantnih ili živih vakcina.

Ovo znači da je moguće istovremeno primiti i inaktivnu vakcinu protiv gripe i COVID-19 vakcinu ili njen booster.