Važno je da roditelji čuju i šta kažu drugi roditelji o vakcinaciji svoje djece – pozitivna iskustva jednih utječu na više povjerenja onih koji tek trebaju vakcinisati djecu.

O tome šta su ključni razlozi da roditelji nemaju strah od vakcinacije svoje djece te da ne postanu podložni dezinformacijama, pričali smo s psihologom Majom Popović i njenim suprugom, defektologom Vladanom Popovićem iz Dervente. I to kao sa roditeljima, ne ekspertima u oblasti.

Pratili smo savjete pedijatara koju su nam predložili da svoje troje djece vakcinišemo. Imamo povjerenja u ljekare i medicinu, zato smo tako i postupili, nismo se dvoumili. I sami smo kao djeca vakcinisani svim preporučenim vakcinama.”, govore Popovići.

Jasno je da u današnjem svijetu postoji i nepovjerenje u ljekarsku struku i u same institucije i to je jedan od razloga zašto se širi i nepovjerenje u vakcine. Međutim, dosta naših ljekara i naročito pedijatara – onih medicinskih radnika koji vode brigu o zdravlju djece – su na onoj “dobroj strani”. I da – i oni vakcinišu svoju djecu, ne izbjegavaju vakcine.

Za vakcinu protiv covida-19 smo se suprug i ja odlučili iz istih razloga, smatramo da je to jedini način da zaštitimo sebe i druge od širenja tog virusa i većih posljedica, kao što to čine i sve ostale vakcine jer zdravlje je na prvom mjestu!” naglašava Maja Popović.

Više o vakcinama protiv COVID-19 i odgovore na najčešća pitanja može pronaći ovdje.Više iskustava roditelja s vakcinacijom djece možete naći ovdje.

Priredila i napisala u saradnji s pedijatrima Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.

roditelji o vakcinaciji

Foto: Ivan Živković