Goveđi te svinjski želatin vakcinama i drugim proizvodima poput vitaminskih kapsula nisu rijetkost. Opet smo se obratili dr. Lutvi Sporiševiću iz JUDZ Kanton Sarajevo da nam pojasni prisustvo svinjskog želatina/želatine u nekim vakcinama jer se ponekad roditelji islamske vjeroispovjesti boje dati vakcine uopšte zbog ovog sastojka.

Molimo vas dr. Sporišević, recite nešto za blog vezano i za širenje panike oko želatina u vakcinama, da odagnamo paniku među ljudima islamske vjeroispovijesti te među prakticirajućim Jevrejima.

“Želatin je  stabilizator koji se dodaje vakcinama da zaštiti aktivne sastojke od razgrađivanja tokom proizvodnje, transporta i skladišenja”, objašnjava dr. Sporišević.

Želatin/želatina je dodatak ishrani, proziran je i bez okusa, a zapravo se radi o proteinu kolagenu, najčešće u obliku hidroliziranog proteina. Znamo ga kao glavni sastojak gumenih bombona, kao što su gumi-mede te jela poput pače, ali se koristi i u kozmetici i farmaceutskoj industriji. Na našim prostorima se često koristi goveđi želatin, ali ponekad i svinjski. Na proizvodima, poput gumenih bombona mora pisati porijeklo želatine. Dakle, šta ako se ovaj želatin nalazi u vakcinama? Dr. Sporišević objašnjava:

“Islamski, jevrejski i vjerski lideri i adventista sedmog ne zabranjuju upotrebu svinjske želatine zbog:

1. vakcine se daju injekcijom i ne unose se preko usta,

2. želatin u vakcinama je modificiran tako da je veoma različit od originalne želatine iz koje je dobiven – hidroliziran,

3. korist davanja vakcine jasno prevagnuje u odnosu na religijski pristup hrani”.

(Izvor: European Centre for Disease Prevention and Control. Question and answers about childhood vaccination. Dostupno na: https://ecdc.europa.eu/en/immunisation-vaccines/childhood-vaccination/faq; pristupljeno 16.9.2019.).

Vakcine koje sadrže hidrolizirani želatin su MPR/MMR, BCG vakcina.

Stav islamske medicinske naučne organizacije: svinjski želatin u vakcinama

„U izjavama islamske medicinske naučne organizacije, koja je raspravljala na temu ”Haram i nečiste tvari u hrani i lijekovima” u partnerstvu sa Al-Azharom, Islamskim fikhskim vijećem u Džeddi, regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Aleksandriji i Kuvajtskim ministarstvo zdravlja u periodu 22-24 Zul-Hidždžeta 1415. hidžretske godine / 22-24. maja 1995. godine, piše: 

“Hrana koja sadrži masti (svinjska mast) u svojim listama sastojaka, bez toga da su transformirane (istihalah), kao što su neki sirevi, neke vrste ulja, masti, topljeno maslo i maslac, neke vrste keksa, čokolade i sladoleda, su haram i nije dozvoljeno ih uopšte jesti, jer po konsenzusu učenjaka svinje su nečist i nije dozvoljeno ih jesti, i zbog toga što ne postoji jaka potreba da bi se jela ova hrana. 

Istihalah, što znači pretvaranje jedne supstance u drugu koja ima različite karakteristike, je transformacija nečiste supstance u čistu supstancu, ili transformacija haram supstance u supstancu koja je dozvoljena prema šerijatu. 

Na osnovu toga:

Želatin koji se proizvodi transformacijom kostiju, kože i tetiva nečiste (nedžes) životinje je čist (taahir) i njegovo jedenje je dozvoljeno“ .

Dakle, svinjski želatin u vakcinama nije prepreka za imunizaciju ovakvim vakcinama.

(Preuzeto s http://islam-pitanja-i-odgovori.blogspot.com/2014/04/118266.html )

Što se Jevreja tiče, stav zajednice je da svinjski želatin u vakcinama nije problematičan sastojak, prije svega jer se ne daje oralno (ne ulazi na usta). Izvor za ovu konstataciju možete naći na linku ovdje.

Priredila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.