Ovo je jako važno pitanje. U principu, pedijatar određuje da li je dijete fit da primi vakcinu. Kada prođe akutna faza infekcije (gripa ili neka druga bolest), nakon prebolijevanja, djeca se uglavnom mogu vakcinisati (čak i ako šmrcaju). Pedijatri kažu da možete pričekati 2 sedmice, kako bi se dijete u potpunosti oporavilo.

Vakcinacija nakon prebolijevanja: šta treba znati?

Šmrcanje nije razlog da se odgodi vakcinacija, ako nema infekcije. Djeca mogu šmrcati i danima nakon preboljene bolesti.

Budući da blaga bolest ne utječe na to koliko dobro tijelo reagira na vakcine, vaše se dijete ipak može vakcinisati ako ima:

  • Vrućica niskog stupnja
  • Prehlada, curenje nosa ili kašalj
  • Infekcija uha (otitis media)
  • Blagi proljev.

Jedino živa oralna vakcina protiv polija nije preporučena kada dijete ima proljev, ali ta vakcina se više ne daje kod nas.

Vakcine ne pogoršavaju simptome bolesti. Kao i svaki drugi lijek, vakcine mogu uzrokovati blage nuspojave, poput niske temperature ili boli ili otekline na mjestu injekcije. Kako biste ublažili nelagodu od ovih nuspojava, stavite hladnu, mokru oblogu na bolno područje ili pitajte djetetovog ljekara o korištenju lijekova za smanjenje boli ili vrućice. Ove su nuspojave vrlo male i ubrzo nestaju.

Djeca koja primaju antibiotike mogu primiti vakcine.

Djeci sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom i/ili kancerom većina vakcina je kontraindicirana. Ova djeca su još osjetljivija na infekcije koje se mogu spriječti vakcinama, mešutim, ne mogu razviti dovoljno jak imuni odgovor zbog slabosti imunološkog sistemasistema ili terapije imunosupresivima kod karcinoma. Ovo ne znači da će se ova djeca razboljeti usljed vakcine, nego samo znači da neće razviti odgovarajuće titre. Ukoliko oslabljenost imunološkog sistema nije trajna (recimo usljed nasljedne bolesti), nego je nastala samo usljed terapije raka, kod ove djece se radi nadoknada vakcina kada prebole rak.

Ovo se odnosi i na odrasle osobe koje su preboljele neku bolest, poput gripe – nakon prebolijevanja, prolaska akutne faze infekcije, odrasle osobe mogu primiti vakcine.

Pošto su u 2023. zabilježeni slučajevi hripavca, potrebno je znati i kada nastaviti s vakcinacijom ukoliko dijete, nažalost, oboli od hripavca. Prema riječima pedijatra Slavena Krajine, to je otprilike mjesec dana nakon prebolijevanja. Ipak, apelujemo da niti jedan roditelj i niti jedno dijete ne dođu u ovu situaciju – na vrijeme spriječimo hripavac/veliki kašalj.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

vakcinacija nakon prebolijevanjam redovna imunizacija,