Cjepiva protiv COVID-19, bolesti koju izaziva virus iz grupe korona virusa – SARS-CoV-2, uvelike su tu i cijepljenje je počelo. Vjerojatno se pitate koje je cjepivo najbolje, da li ćete moći birati, kada ćete doći na red za cijepljenje. Ili se pitate da li su ta cjepiva protiv korone bezbjedna i učinkovita. Ili što je s ruskom cjepivom Sputnjik V (Sputnik V). Ovdje donosimo neke odgovore, a za više informacija istražite druge naše tekstove na temu vakcina/cjepiva protiv korona virusa

Glavna cjepiva protiv korone (ispravnije bi bilo reći cjepiva protiv COVID-19) spadaju u:

  • adenovirusna (vektorska rekombinirana) cjepiva
  • mRNA cjepiva.

Koja je razlika između cjepiva protiv COVID-19?

Adenovirusna cjepiva protiv korona virusa

Adenovirusna cjepiva su ona koja koriste jedan ljudima neškodljivi virus da donese genetičku poruku o stvaranju antigena (Spike protein virusa koji izaziva “koronu”) u naše stanice. To je protein na površini virusa SARS-CoV-2 koji je virusu potreban da bi ušao u tjelesne stanice. Adenovirus u cjepivu nema sposobnost replikacije jer je u gen važan za replikaciju ubačen gen za Spike protein i na taj način virus je inaktiviran. Ovo također znači da ovo cjepivo ne sadrži virus SARS-CoV-2 i ne može prouzročiti bolest COVID-19. Nakon injiciranja, cjepivo isporučuje gen virusa SARS-CoV-2 u tjelesne stanice. Stanice će upotrijebiti gen za stvaranje proteina šiljka. Imunološki sustav osobe prepoznat će taj protein kao strano tijelo i proizvesti protutijela te aktivirati T-stanice.

Ovo nisu klasična cjepiva, ona kod kojih je virus-uzročnik inaktiviran (“ubijen”) ili oslabljen (atenuiran). Ne sadrže uzročnika bolesti i ne mogu izazvati COVID-19. Više o adenovirusnim cjepivima pročitajte ovdje i ovdje.

Koja cjepiva: AstraZeneca/Oxford, AstraZeneca-Covishield (pročitajte ovdje), rusko cjepivo Sputnjik V (pročitajte ovdje više) i Johnsnon&Johnson cjepivo

mRNA cjepiva protiv COVID-19

Ova cjepiva se zasnivaju na tehnologiji glasničke RNK (RNA). Ne, ne radi se o genskoj terapiji nego samo drugačijem načinu ubacivanja antigena koji pokreće imunološku reakciju.

Cjepiva zasnovana na glasničkoj RNA/RNK tj. messenger RNA (mRNA) ubacuju u naše stanice lipidne nanočestice u kojima se nalazi onaj segment genetičke poruke virusa SARS-CoV-2 zadužen za sintezu S-proteina. RNK je nestabilna i da bi se zaštitila, da ne bi degradirala sistem dostave uključuju “mjehur” od lipidnih komponenti (uglavnom kolesterol i fosfokolin, koji čine membrane naših ćelija, te polietilen glikol-PEG). Više o sastavu ovih vakcina možete pročitati u tekstu ovdje.

Dakle, ono što nazivamo “lipidnim nanočesticama” – LNP – lipid nanoparticles, nisu neki “robotići” niti “čipovi”. To su jednostavno molekuli masti – lipida koje štite RNK molekule od degradacije.

Kada mRNA dođe u naše stanice, prepoznaju je ribosomi. To su dijelovi naših stanica na kojima se stvaraju proteini, fabrike proteine. Koristeći genetičko uputstvo za S protein, ribosomi stvaraju ovaj protein, koji je u našem organizmu antigen i pokreće kaskadu reakcija koje dovode do stvaranja protutijela, ali i staničnog imuniteta.

Koja cjepiva: Pfizer (Comirnaty) i Moderna

Postoje i inaktivna cjepiva protiv COVID-19 ali ona još nisu odobrena u EU. To su neka kineska cjepiva, poput Sinopharm, a baziraju se na klasičnoj “stara škola” tehnologiji.

Koja su cjepiva protiv COVID-19 najbolja?

U situaciji kada ne možemo birati, a ponajmanje kupiti cjepivo koje bi smo najradije – svako cjepivo je dobro. Vrlo je vjerojatno da naćete moći birati cjepivo. Inače, efikasnost za različita cjepiva protiv COVID-19 je različito mjerena (za neka pojavom simptomatskih slučajeva, neka PCR testom). To što je kod neke vakcine procenat efikasnosti niži od recimo Pfizer cjepiva, ne znači da je ono lošije. Prihvatite prvo cjepivo koje vam se ponudi! Vjerojatno ćemo poslije nekog vremena imati bolju opskrbu cjepivima i moći ćemo se cijepiti i nekim cjepivom nama po volji. Ali ono što je jako bitno znate jeste da sva do sada odobrena cjepiva štite od hospitalizacije i smrtnog ishoda.

Upravo zato sada imamo manju smrtnost među starijima, koji su se cijepili, ali se povećava broj hospitalizacija mlađih ljudi, jer oni još nisu na redu da se cijepe.

Ovdje možete pogledati tabelu osobina nekih vodećih cjepiva protiv COVID-19.

Cjepiva protiv COVID-19

Ovdje je tabela u kojoj je naznačeno da svako cjepivo vrlo efikasno štiti od komplikacija:

Izvor tabele: Monica Gandhi, infektologinja s UC San Francisco https://twitter.com/MonicaGandhi9/status/1356818441064206337

Što još treba znati oko cjepiva protiv korona virusa?

Treba znati da niti jedno cjepivo nije 100% učinkovito i da se treba nastaviti pridržavati protupandemijskih mjera i nakon cijepljenja. Niti jedno cjepivo ne štiti odmah i možemo se zaraziti ako smo tek cijepljeni. Ova cjepiva drastično smanjuju rizik od smrtnog ishoda i komplikacija COVID-19. Cjepiva protiv COVID-19 ne sadrže toksične supstance, a sastav im je javan (više o tome možete pronaći na drugim tekstovima na ovom websiteu). Ne sadrže stanice abortiranih embrija. Da, cjepiva mogu imati nuspojave, a može se javiti i anafilaktična reakcija, ali to nije razlog da se ne cijepimo. Dobrobiti cijepljenja znatno premašuju rizike. Slučajevi tromboza nakon AstraZeneca cjepiva i J&J se još istražuju kao i kako se to događa, no iako je to moguća nuspojava ovih cjepiva, radi se o izuzetno rijetkoj reakciji. Koristi vakcinacije znatno nadmašuju rizik obolijevanja.

Još informacija:

O nuspojavama i alergijskim reakcijama

O vrstama cjepiva protiv COVID-19

Česta pitanja i odgovore možete potražiti na linku ovdje.

O trombozi i ovim cjepivima možete više pronaći ovdje.

Ukoliko tražite informacije o kineskim inaktivnim vakcinama protiv COVID-19, to pronađite na linku ovdje.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, sci-com i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.

Korona cjepiva, vakcine protiv korone, cjepiva protiv korone, cjepiva protiv COVID-19, cjepiva protiv koronavirus, cijepljenje protiv COVID-19, imunizacije protiv kovida, COVID-19 i korona cjepiva, vakcine protiv korona virusa, vakcine protiv korona virusa, COVID-19 cijepljenje ruska vakcina, rusko cjepivo, Sputnih V, Sputnih vaccine, Sputnih vakcina, Sputnih V vakcina, Sputnjik vakcina, Sputnjik vakcina, Sputnik V vakcina, Sputnih cjepivo, Sputnjik V cjepivo, Sputik V cjepivo