Pentaxim vakcina/cjepivo u sebi sadrži zapravo pet vakcina i zato je zovemo i “petovalentna vakcina” ili “5u1”. Ona štiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja (hripavac, pertusis), od dječije paralize i bakterije zvane Haemophilus influenzae B, koja izaziva upale. Sva djeca moraju primiti sve doze ove vakcine kako bi bila optimalno zaštićena od smrtonosnih, vrlo ozbiljnih bolesti.

Pentaxim vakcina: koliko doza i kad?

Pentaxim (Pentaksim) se daje u tri doze kao primovakcina, u osnovnoj seriji vakcina, a onda se kasnije, do 2. godine života, radi revakcina (buster).

Prema Kalendaru imunizacije Federacije BiH, ova vakcina se daje u seriji primovakcinacije u drugom četvrtom i šestom mjesecu bebinog života. Revakcina – buster se daje u 2. godini života.

U Republici Srpskoj ova vakcina se u seriji primovakcinacije također daje u tri doze, ali u drugom, trećem i četvrtom mjesecu. Revakcina se za Pentaxim prima u Republici Srpskoj s 18 mjeseci starosti djeteta.

Ukoliko se nalazite u nekoj drugoj zemlji – Crnoj Gori ili Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, moguće je da se ova vakcina daje prema drugačijem rasporedu.

U Srbiji se ova vakcina daje prva doza poslije navršena 2 mjeseca, pa sa 3,5 mjeseca, pa sa 5 mjeseci.

Pentaxim vakcina: može li se primiti jedna ili dvije doze, da li je to dovoljno?

Neophodno je naglasiti da se tek s tri doze ove vakcine završava puni ciklus osnovne vakcinacije, a poslije se ova vakcina pojača oko 2. godine života revakcinom.

Nije dovoljno primiti samo jednu vakcinu ako želite zaštititi vaše dijete. Pitajte svaki put ljekara koji vrši vakcinaciju koja je to doza i kada je sljedeća i vodite svoju evidenciju. Ljekari obično u knjižicu stave datum sljedeće doze, ali možda je najbolje da odmah, čim ljekar upiše datum, vi stavite datum u podsjetnik svoga mobitela.

Pentaxim vakcina pruža zaštitu od nekoliko zaista teških bolesti i opasnih uzročnika, bolesti koje nisu “dječije”, nego imaju zaista visoku smrtnost i strašne simptome i komplikacije. Difterija guši ljude skramom koju proizvodi bakterija, tetanus izaziva teške grčeve i smrt, veliki kašalj je mučna i naporna bolesti koja je za djecu jako teška i mogu umrijeti od nje. Haemophilus influenzae izaziva upale, od kojih neke mogu biti kobne i dugotrajne.

Važno

Jako je važno da djeca prime sve tri doze ove vakcine i onda revakcinu. Nisu optimalno zaštićeni ako prime samo jednu ili dvije doze.

Uzročnici ovih bolesti su oko nas i ove bolesti ne možemo iskorijeniti (eradicirati). Na putu smo iskorijeniti uzročnika dječije paralize (polio) jer je on specifičan samo za ljude. Ali uzročnici drugih bolesti od kojih ova vakcina štiti se nalaze i u tlu, mogu zaraziti životinje. Kada bismo prestali s vakcinacijom ovom vakcinom – te bolesti bi se vratile.

Ne dajte da vas zavara to što su danas bolesti poput difterije, dječije paralize ili tetanusa rijetke. Ne možemo reći “Eh, sad se više ne moramo vakcinisati”. Naprotiv – u slabo vakcinisanim sredinama ove bolesti se jave i djeca umiru od njih.

Posao treba uraditi kako treba – treba primiti sve doze jedne vakcine. Jedna doza primljena ne znači da je zaštita dobra.

Pročitajte više o:

Sastav vakcine Pentaxim

Aktivne tvari

U jednoj dozi (0.5ml) ima: toksoid difterije, toksoid- Bordetella pertussis, filamentozni hemaglutinin (FHA) Bordetella pertussis, inaktivisani virus poliomijelitisa tip 1 (Mahoney), inaktivisani virus poliomijelitisa tip 2 (MEF-1), inaktivisani virus poliomijelitisa tip 3 (Saukett), Polisaharid Haemophilus influenzae tip b.

Pomoćne tvari:

Saharoza, trometamolaluminijum-hidroksid – hidridrani, medijum 199 (mješavina aminokiselina, 10 x C bez fenol crvenog), formaldehid, fenoksietanol, etanol – bezvodni, voda za injekcije (fiziološki rastvor).

Formaldehid u količini u kojoj se nalazi u ovoj vakcini nije opasan po ljudsko zdravlje. Ovaj spoj prirodno nastaje u našem organizmu i uzimamo ga i hranom i njegova toksičnost, kao i toksičnost niza drugih stvari, ovisi o količini koja je uzeta. Dijete teško 15 kg stvara 15 grama formaldehida u biokemijskim reakcijama u jednom danu. U jednoj minuti stvorimo ga najmanje 0,6mg po kilogramu tjelesne težine. Vakcine sadrže manje od 0,1mg odnosno 0,0001g po dozi. Ako se nosimo s gramskim količinama u danu i miligramskim u minuti, možemo se nositi s i mikrogramskim količinama jedne injekcije.

Još više o ovoj vakcini, njenom sastavu, nuspojavama možete pročitati u posebnom članku na ovom linku (klik na link).

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

Pentaxim vakcina, pentaxim cjepivo, petovalentna vakcina